כולנו תהינו מה בעצם הופך את רגש האהבה לרגש כל כך נחשק? מה גורם לגל התחושות הנעימות הקרוי אהבה רומנטית?
במאמר זה ננסה לתת הסברים לשאלות אלו.

לנאהבים נדמה כי הזמן שהם מבלים יחד הוא יחיד ומיוחד ושונה ממה שמתנסים בו אנשים אחרים. אנשים מתארים את הימים הראשונים לאהבתם כימים אידיאליים שבהם חל שינוי קיצוני: בני אדם נעשים ידידותיים משהיו, הכול נראה "ורוד" מהרגיל.

אך השינוי הכי גדול שחל הוא בתחושות האדם כלפי עצמו. האדם מתחיל לראות את החיים בצורה חיובית יותר, הוא חש יותר שמח, יותר אופטימי. הוא חש כי אולי בכל זאת הוא ראוי לאהבה, כעת לחיים יש תוכן ומשמעות.

אז מה בעצם גורם לתחושות אלו כאשר מאוהבים?

מדענים מצאו כי האוהבים הם מסוממים, פשוטו כמשמעו. גופם מתמלא הורמונים וחומרים כימיים טבעיים המעניקים להם הרגשה טובה. בשלב המשיכה המח מפריש דופמין ונוראדרנלין, שניים מהמעבירים העצביים הרבים של הגוף. מעבירים עצביים אלו יוצרים הרגשה טובה לגבי החיים, מגבירים את הדופק ואת המרץ ומעניקים תחושה של התרוממות רוח. בשלב זה שבו בני הזוג רוצים להיות יחד בכל רגע המח מגביר את הפרשת אנדורפינים אנקפלינים, חומרים נרקוטיים טבעיים המגבירים את תחושת הנינוחות והביטחון.

אומנם למרות שתיאוריות מדעיות אלו מסבירים מדוע אנחנו מרגישים התרוממות רוח בזמן ההתאהבות, תיאוריות אלו אינן מסבירות מה גורם להפרשת החומרים האלה ומה מביא להיעלמותם. המדענים מסוגלים אפוא רק לתעד את העובדה כי אהבה רומנטית הינה חוויה גופנית עזה ויש בה מרכיבים ביולוגיים הניתנים למדידה.

כדי להבין כיצד נוצרת אהבה עלינו לשוב לתחום הפסיכולוגיה ואל ההשקפה האומרת כי אהבה רומנטית נוצרת בלא מודע.

לפי הפסיכולוגים, בתחילתו של קשר אנו מאושרים מכיוון שחלק מאיתנו מאמין בלא מודע כי ניתנה לנו סוף סוף הזדמנות לזכות ביחס אוהב ולהשיב לעצמינו את שלמותינו המקורית שנגזלה מאיתנו בילדותינו.


דבר זה ניתן להוכיח באמצעות ארבעת שלבי ההתאהבות המאופיינים ב4 משפטים:

1. "תופעת ההיכרות" – הראשון מבין המשפטים מופיע בתחילת הקשר "אני יודע שרק עכשיו נפגשנו אבל משום מה נדמה לי שהכרתי אותך קודם". בגלל איזו סיבה לא מודעת הם מרגישים נינוחות זה בחברת זו, הם חשים התאמה בתגובותיהם.

דבר זה ניתן להסביר ע"י כך שאנשים בוחרים בבן זוג לפי הדמיון הקיים להוריהם ולכן חשים מן תחושה של "דז'ה וו".


2. "תופעת התבטלות הזמן" – לאחר זמן מה הקשר עובר לשלב השני, הם אומרים זה לזו "מוזר, למרות שהתחלנו להיפגש לפני זמן קצר אני לא יכול לזכור את הזמן שבו לא הכרתי אותך". דבר זה מעיד כי אהבה רומנטית הינה תופעה בסיסית אצל בני אדם. כאשר בני אדם מתאהבים מתמזג דימוי הוריהם עם דימוי בני זוגם ואלה הופכים למשהו אחר, חדש.


3. "תופעת חידוש האחדות" – אם הקשר ממשיך להתפתח נאמר המשפט השלישי "כשאני איתך, אני לא מרגיש לבד, נדמה לי שאני שלם לגמרי". כאשר אנו אומרים משפט זה אנו בעצם מודים באופן לא מודע כי בחרנו באדם המגלם את החלקים שנקטעו מאיתנו בילדותינו. כאשר אנשים בעלי תכונות משלימות מתאהבים ("הפכים משלימים") נדמה להם כאילו השתחררו פתאום ממה שהדחיקו.


4. "תופעת ההכרח" – בני הזוג נקשרו זה לזו כל כך כי אינם יכולים לעלות בדעתם חיים בנפרד ואז נאמר המשפט הבא "אני אוהב אותך כל כך, אני לא יכול לחיות בלעדיך". באמירת משפט זה אנו בלא יודעין מעבירים את האחריות לעצם קיומנו מהורינו לבי הזוג. בני הזוג ידאגו למלא את צורכי הילדות הלא מסופקים ועל ידי כך יעמדו לצידם במאבק ההישרדות. משפט זה אומר בעצם כי אם בני הזוג ייפרדו אז הם יאבדו את תחושת השלמות שנמצאה להם מחדש.


האוהבים יכולים לא לומר מילים אלו אלא רק להרגיש אותם, אך זה מחזק את הטענות הקודמות על אהבה רומנטית ועל הלא מודע.